Homeopatska zdravila - od zgodovine do danes

13/01/2016
Homeopatija temelji na empiriji. Drugače kot šolska medicina interpretira spoznana dejstva in posledično drugače pristopa k zdravljenju. Ima drugačen pogled na bolezni in uporablja drugačna zdravila. Poleg tega zagovarja individualen pristop k zdravljenju. Homeopatija je celosten sistem zdravljenja, saj homeopatsko zdravljenje ni usmerjeno izključno na določeno bolnikovo težavo, ampak na človeka kot celoto, na njegovo duševno in fizično raven. Gre za teoretično in praktično znanje, ki predstavlja zaključeno celoto in omogoča zdravljenje praktično vsakega bolezenskega stanja. 

Homeopatija seveda ne dela čudežev, gotovo pa lahko pomembno prispeva k boljšemu zdravju ljudi in za bolnika prijaznejši način. 

IZVOR HOMEOPATSKIH ZDRAVIL

Zdravila, ki se uporabljajo pri homeopatskem zdravljenju, so pripravljena iz naravnih substanc mineralnega, rastlinskega ali živalskega izvora z redčenjem in pretresanjem. 

IZHODNE SUBSTANCE

Hahnemann je za pripravo zdravila stiskal sveže rastline, iztisnjeni sok pa je nato stabiliziral z razredčenim etanolom in dobil tako imenovano PRATINKTURO. Ta služi kot osnova za izdelavo homeopatskega zdravila, sama zase pa še ni zdravilo. Če imamo trdne snovi, ki niso topne v raztopini etanola, kot so minerali, jih potenciramo najprej v mlečnem sladkorju do potence C3 oz D6 (tako dobimo pratinkturo), od tu naprej pa v vodni raztopini etanola.

PRIPRAVA HOMEOPATSKA ZDRAVILA

Hahnemann je zelo veliko pozornost posvetil pripravi homeopatskih zdravil. Postopke za pripravo je opisal v knjigi z naslovom Organon. Postopek razredčevanja in pretresanja se v homeopatiji imenuje potenciranje, zdravila pa zato imenujemo potencirana zdravila. S tem se ohrani in celo ojača homeopatski učinek izhodne substance, obenem pa se izogne toksičnim učinkom izhodnih substanc na organizem. Redčenje poteka v razmerju 1:10 (to so D potence) ali 1:100 (C potence). Izdelava poteka v več korakih. En del pratinkture se razredči z 9 deli (zdravila označena z D stopnjo redčitve) ali z 99 deli razredčenega etanola (zdravila označena s C stopnjo redčitve), po močnem stresanju se dobi hom zdravilo z potenco D1 ali C1. Nato se ponovno razredči en del raztopine D1 z 9 deli ali C1 z 99 deli razredčenega etanola in po močnem stresanju dobimo hom zdravilo s potenco D2 ali C2. Postopek se ponavlja do želene potence. S tako pripravljeno raztopino enakomerno navlažimo pripravljene kroglice iz mlečnega sladkorja in jih na zraku posušimo. Dobimo homeopatsko zdravilo določene potence v obliki kroglic.
Na voljo imamo industrijsko izdelana homeopatska zdravila v obliki kroglic, ki so poimenovana v latinskem jeziku glede na izvor iz katerega je narejeno in označena s stopnjo redčitve (npr: Chamomilla C6, Arnica montana C30). 

KAKO HOMEOPATSKO ZDRAVILO DELUJE?

Za homeopatijo niso pomembni mehanizmi delovanja zdravilnih substanc in patofoziološki mehanizmi v organizmu, ki so osnova za zdravljenje v šolski medicini. Njen pristop k zdravljenju je fenomenološki. Vemo, kakšni so učinki bolezni (bolezenski simptomi in znaki) in kakšni so učinki homeopatskih zdravil (simptomi in znaki homeopatskega zdravila). Vemo tudi, da bolezenski simptomi in znaki izginejo, če se znaki bolezni in znaki zdravila ujemajo. Kaj se dogaja vmes, pa ne vemo, saj ni razvidne vzročne povezave in za enkrat ostaja neznanka. Homeopatija torej usmerja svojo pozornost na zaznana dejstva. 

KAJ JE SLIKA ZDRAVILA, KAKO JO DOBIMO?

Slika zdravila je natančen popis vseh vrst simptomov in znakov, ki so se med preizkušanjem zdravila pojavili pri preizkuševalcih. Do teh podatkov pridemo z natančnim spremljanjem in beleženjem delovanja posameznega zdravila na zdravih ljudeh, ki so se prostovoljno odločili za preizkus zdravila.  V preizkusu zdravila dobljeni simptomi in znaki so sistematično zbrani in urejeni, to imenujemo slika zdravila.

Danes se lahko pohvalimo z obsežno zbirko preko 2000 preizkušenih homeopatskih zdravil. 

IZBIRA USTREZNEGA ZDRAVILA

Izbira pravega homeopatskega zdravila je v homeopatiji najtežja naloga. Upoštevati moramo karakteristične človekove lastnosti ter naravo in vrsto bolezenskih simptomov. Homeopatija namreč ne zatira simptome, temveč išče izvor bolezni v celem človeku, v njegovi telesni in duševni celoti. Zares učinkovito bo pomagalo le tisto sredstvo, ki je bolezni najbolj podobno bolnikovim telesnim in duševnim simptomom. Običajno se zdravi z enim samim zdravilom, katerega slika je najbolj podobna bolnikovim težavam. Ob vsaki spremembi simptomov se poskusi poiskati novo zdravilo, ki najbolj ustreza novim težavam.

KAKO UPORABLJAMO HOMEOPATSKA ZDRAVILA?

Doma največ uporabljamo kroglice in kapljice. Kroglice počasi raztopimo v ustih, kapljice pa navadno kanemo v kozarec vode, premešamo z leseno žličko in pijemo po majhnih požirkih. Zdravilo moramo čim dlje zadržati v ustih. Za en odmerek velja 5 kroglic ali 5 kapljic. Homeopatska zdravila razvijejo najboljše delovanje, če se zaužijejo pol ure pred jedjo ali zjutraj na tešče.

Za otroke so najprimernejše kroglice, ker so sladke in jih poližejo kot bonbon. 

KAKO POGOSTO ODMERJATI IZBRANO ZDRAVILO?

Samo zdravilo ne zdravi, temveč je telo tisto, ki se bo odzvalo na dražljaj ustrezno izbranega homeopatskega zdravila. Za to pa je potreben čas in moč. Naslednji odmerek je torej na mestu tedaj, ko telo potrebuje novo vzpodbudo, ker se je informacija predhodnega odmerka že izgubila. Odmerjanje homeopatskih zdravil je odvisno predvsem od tega, ali gre za akutno ali za kronično bolezen.

Pri akutnih boleznih je število odmerkov zdravila odvisno od resnosti stanja. Resnejše kot je stanje, močnejši kot so simptomi, bolj pogosto bolnik potrebuje zdravilo. Velja pravilo: nižja je potenca zdravila, večkrat jo moramo ponoviti. 

Pri kroničnih boleznih je odmerjanje lahko zelo različno in je odvisno od višine potence, ki se uporabi. Velja pravilo: čim višja je potenca zdravila, daljši je časovni razmik med posameznimi odmerki zdravila. 

KAKO SHRANJUJEMO HOMEOPATSKA ZDRAVILA?

Zaradi posebnega načina izdelave so homeopatska zdravila občutljiva na izvore elektromagnetnega sevanja (televizor, mikrovalovna pečica, mobilni telefoni..). Hraniti jih moramo daleč od njih, zaščiteno pred direktno sončno svetlobo, na suhem in hladnem mestu.

Kapljice so po odprtju stekleničke (ob pravilnem shranjevanju) uporabne največ eno leto, kroglice lahko uporabljamo do datuma, odtisnjenega na embalaži. 

KAKO DOBIMO HOMEOPATSKA ZDRAVILA?

Homeopatska zdravila se dobijo brez recepta samo v lekarnah, označenih z nalepko. Izdajajo in svetujejo jih farmacevti s specialnim znanjem o homeopatiji. Ko gre za hujše težave, ki jim sami niste kos, bo nujen obisk pri zdravniku.

Homeopatski zdravnik bolnika pregleda in se po izčrpnem pogovoru z njim odločil, katero zdravilo je najprimernejše. Podobno kot šolska medicina namreč tudi homeopatija temelji na odgovorni zdravniški preiskavi in diagnozi. Zelo pomembno je tudi, kaj v zvezi s seboj in svojo boleznijo občuti in doživlja bolnik. 
Za homeopatska zdravila je značilno, da  njihove uporabe ne spremljajo neželeni učinki, ki jih poznamo pri klasičnih zdravilih. Ne povzročajo alergičnih reakcij in se zelo enostavno zaužijejo.  

Homeopatska zdravila so na voljo tudi v Goriški lekarni,  v lekarni Nova Gorica, v lekarni Šempeter in v lekarni Dobrovo, kjer je tudi dovolj farmacevtov z opravljeno šolo iz homeopatije.

Od novembra 2015 je v Sloveniji registriranih in dostopnih 70 zdravil v različnih potencah. Uporabljajo se za zdravljenje vročine, pri prehladnih obolenjih in gripi, pri alergijah, za zdravljenje raznih težav s kožo, pri težavah z očmi, proti bolečinam, za prebavne težave, za težave z nespečnostjo, pri živčnosti, pri ženskih težavah, pri težavah s sečili in tudi pri raznih poškodbah. 

Karmen Bončina, mag.farm.spec.