Rožnati oktober

28/09/2021
Svetovni mesec boja proti raku

Kaj pa vi? Si redno pregledujete dojke? 

Ste vedeli, da rak dojke predstavlja kar 20% vseh rakov v Sloveniji?

Rožnati oktober je svetovni mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1400 žensk in okoli deset moških.

Podobno kot v večini razvitih držav, je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah, rak dojk. Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1399 žensk in 10 moških. Tega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška. Delež bolnic, ki preživijo, se razlikuje med posameznimi državami, pokrajinami in celo med posameznimi bolnišnicami v isti državi. Umrljivost žensk za rakom dojk se počasi zmanjšuje, predvsem zaradi odkrivanja manjših tumorjev in kakovostnega zdravljenja, ki postaja vedno bolj prilagojeno posamezni ženski in njenemu raku. K odkrivanju manjših, netipnih sprememb (te so običajno manjše kot en centimeter) zagotovo pripomore organizirani državni presejalni program DORA, ki poteka od 21. aprila 2008 in je od januarja 2018 prisoten po vsej Sloveniji.

Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje, učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. 

Dejavniki tveganja za rak dojk

Seznanjenost z dejavniki tveganja prispeva k razumevanju bolezni in zmanjševanju tveganja zanjo. Pomembni nevarnostni dejavniki, ki so povezani z večjim zbolevanjem za rakom dojk so:

 • demografski (spol, starost, zemljepisna lega)
 • dejavniki materinstva (zgodnja prva menstruacija, pozna mena, starost več kot 30 let ob prvem porodu, nerodnost, majhno število otrok, opustitev dojenja)
 • oralna kontracepcija (le v obdobju jemanja)
 • hormonsko nadomestno zdravljenje (še po več letih jemanja)
 • nezdrav življenjski slog (alkohol, neuravnotežena prehrana z nasičenimi maščobnimi kislinami, debelost, telesna neaktivnost)
 • mamografska nepregledanost dojk
 • dednost

Način življenja

Za svoje zdravje in zdravje ljudi okrog sebe lahko sami naredimo veliko, z zdravim načinom življenja.

 1. Opustite kajenje! 
 2. Zmanjšajte vnos alkoholnih pijač! 
 3. Prehranjujte se zdravo (izogibajte se predvsem predelanim ogljikovim hidratom!)
 4. Imejte primerno telesno težo! Debelost je dejavnik tveganja pri mnogih boleznih, tudi pri raku dojk.
 5. Poskrbite za vsakodnevno telesno aktivnost!
 6. Vsak dan uživajte dovolj (vsaj 400 gramov) različne zelenjave in različnega svežega sadja! V strukturi prehrane naj bo celo več zelenjave kot sadja. Zelenjava in sadje vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov, ki odganjajo bolezni in upočasnjujejo staranje.
 7. Več si preberite tukaj.

Samopregledovanje

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je zelo pomembno redno mesečno samopregledovanje dojk. 

Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Na spletni strani EUROPA DONNA najdete nazoren prikaz samopregledovanja dojk → SAMOPREGLEDOVANJE 

Zapišite si v koledar in se vsak mesec postavite na prvo mesto! Za pomoč pri rednem mesečnem pregledovanju sta vam na voljo tudi mobilna aplikacija in spletna stran  Breast Test .

Zaupaj svojim rokam za zdravje dojk.

Na Goriškem deluje tudi društvo ko-RAK, ki daje pomen različnim programom izobraževanja in ozaveščanja prebivalstva o preprečevanju raka in njegovem zgodnjem odkrivanju.
Društvo usklajuje interese ter oblikuje in predlaga programe za preventivno dejavnost na področju boja proti raku. Več informacij o društvu ko-RAK. 

VIR: https://europadonna.si/