Eterična olja - AROMATERAPIJA

18/11/2021
Eterična olja - AROMATERAPIJA

Aromaterapija deluje preko celic vohalnega sistema, ki prenašajo informacije o aromah globoko  v središče možganov, ki so povezana z vohom. Lahko pa jih uporabljamo tudi tako, da se absorbirajo preko kože.

Uporaba:

 • Parna inhalacija
 • Vdihavanje hlapov v prostoru
 • Kopeli
 • Masaže
 • Obkladki…

Vsa eterična olja GL so naravna in pridobljena s parno destilacijo, razen eterično olje limone je pridobljeno brez toplotne obdelave iz sveže lupine Citrus limon. Eterična olja galenskega laboratorija Nova Gorica so kakovostna - vsaka serija ima analizni certifikat, ki ustreza zahtevam evropske farmakopeje. Tako res služijo svojemu namenu. 

Tudi v zimskem času so eterična olja zanimiva za uporabo, saj jih veliko blagodejno deluje na dihalni sistem.

Zdravilna moč eteričnih olj je posledica vsebnosti kemičnih snovi (naravno prisotnih v eteričnih oljih). Glavne kemične sestavine eteričnih olj so:

 • Terpeni
 • Alkoholi
 • Estri
 • Aldehidi
 • Ketoni
 • Fenoli

Prvo izmed eteričnih olj, ki vam ga bom predstavila je eterično olje ROŽMARINA. Priporočam, ker dvigne razpoloženje in poveča preskrbljenost krvi s kisikom, ter razkužuje zrak. 

Eterično olje rožmarina

1g olja vsebuje 1g naravnega eteričnega olja rožmarina, pridobljenega s parno destilacijo iz cvetočega dela Rosmarinus offocinalis L., ustreza Ph.Eur.

Vpliv na počutje: prebuja, dvigne razpoloženje in poveča čuječnost. Izboljšuje zbranost in spomin. (Srednjeveški učenjaki so imeli pri sebi vejico rožmarina.)

Vpliv na prostor: Razkužuje zrak, odganja žuželke, poveča storilnost in samozaupanje. Popolna dišava za pisarno, učilnico, predavalnico, avto…

Rožmarin in zdravje: Spodbudno deluje na krvni obtok in tako lajša bolečine, mehča otrdele mišice in sklepe, blaži krče…Širi bronhialne poti in s tem povečuje preskrbljenost krvi s kisikom.

Uporaba:

Za masaže in kožni nanos: do 6 kapljic na 20ml osnovnega olja ali kreme

Parne inhalacije ali izparilnik: 1-3 kapljice samostojno ali v mešanici

Eterično olje bora – Pini pumilionis aetheroleum – vonj po gorskem zraku

1g olja vsebuje 1g naravnega eteričnega olja bora, pridobljenega s parno destilacijo iz svežih iglic Pinus mugo Turra. , ustreza Ph.Eur.

Vpliv na počutje: spodbudno, poživljajoče, krepčilno in osvežujoče. Bistri glavo in izboljšuje miselno dejavnost.

Vpliv na prostor:

Razkužuje, močno izboljša zrak, poglobi naše dihanje in mu pomaga k boljšemu ritmu. Pripisujejo mu tudi lastnost preprečevanja širjenja sezonskih epidemij. V pisarnah naj bi zmanjšal škodo zaradi sevanja kibernetičnih in tiskalnih naprav.

Bor za zdravje:

Samozdravljenje dihal, razkuževanje ustne votline in grla. Za preventivo in kurativo prehladnih obolenj. Pospeši prekrvavitev kože in podkožja, blaži vnetja in s tem lajša bolečine.

(terpentinovo eterično olje – je pridobljeno s parno destilacijo prečiščene smole, ki jo zbirajo iz zarezanih borovih debel. Ima podobne terapevtske lastnosti kot eo iz iglic, le njegov vonj je manj bogat in zelen.)

Eterično olje evkalipta 

1g olja vsebuje 1g naravnega eteričnega olja evkalipta, pridobljenega s parno destilacijo iz svežih listov ali končnih vejic Eucalyptus globulus Labill., Eucalyptus polybractea R.T.Backer in Eucalyptus polybractea R.T.Backer., ustreza Ph.Eur.

Vpliv na počutje: prodoren vonj evkalipta prebuja, spodbuja zbranost in našo prisotnost. »Tukaj in zdaj.«

Vpliv na prostor: staro razkužilo za zrak in površine. Nepogrešljivo v vsakem gospodinjstvu, v katerem si želimo čistoče, svežine in ekološke ozaveščenosti.

Evkalipt za zdravje: pospeši izločanje sluzi iz dihalnih poti, protivročinsko delovanje, lokalno lajšanje bolečin

Opozorila: EO evkalipta moti delovanje homeopatskih zdravil in lahko pri epileptikih sprožijo napad. NI ZA UŽIVANJE (dodatek raznim prehranam). EO eucaliptus globulus je pregrobo za nosečnice, otroke in astmatike. Slednji naj se izogibajo prekomernim količinam in direktnim inhalacijam.

Uporaba:

Izparilnik (samostojno ali v mešanici): 1-10 kapljic

Kopel: do 10 kapljic

Lokalni nanos: do 10 kapljic na 20 ml osnovnega olja ali kreme (največkrat uporabljeno nosilno olje je Mandljevo olje in Olivno olje)

Parna inhalacija: 1 – 3 kapljice

Eterično olje brina

1g olja vsebuje 1g naravnega eteričnega olja brina, pridobljenega s parno destilacijo iz ne fermentiranih plodov (jagodičevja) Juniperus communis L., ustreza Ph.Eur.

Brin je bil na Slovenskem najpogosteje uporabljeno rstlinsko zdravilo, predpisano v največ receptih, ki so jih sestavljali padarji, ljudski zdravilci in izšolani zdravniki.Še v preteklem stoletju je bilo prekajavanje z brinjem pogost razkuževalni postopek po bolnišnicah in podobnih ustanovah, potem pa so ga izrinila sintetična razkužila

Vpliv na počutje: aromatičen zelen vonj brina prebuja, duševno okrepi, opogumi in razjasni zmedene misli, mentalno odsotnost in sanjavost. Pomaga pri nespečnosti, ki se pojavi, kadar ne moremo utišati razmišljanja o problemih.

Vpliv na prostor: za razkuževanje površin in perila; aromaterapevtska pršila z brinom so odlična za zaščito v času okužb, lahko pa ga uporabimo tudi za odišavljenje usmrajene obutve. Uporaba brinja za eliminacijo vsega škodljivega in  nezaželenega (od bakterij, mrčesa, krvosesnih parazitov do hudih duhov) je stara tisočletja.

Brin za zdravje: izvlečki iz brina so uradno priznani diuretiki (sredstva, ki spodbujajo izločanje vode iz telesa). Snovi v EO imajo velik vpliv na sečila in tako pomagajo pri edemih, zastojih vode pri povečani prostati ter pri težavah z revmatizmom in protinom. Vendar je pri vseh omenjenih težavah NUJEN pregled pri zdravniku, da se poišče vzrok za težave in se jih strokovno zdravi.

Zelo majhne količine EO brina ali njegov hidrolat pomagajo pri zdravljenju vlažnih ekcemov, luskavice in trdovratnega dermatitisa. Damo ga lahko v vodo za obkladke, saj zmanjšuje pordelost, celi in pomaga celo pri hemoroidih.

Priporoča se shranjevanje v hladilniku.

OPOZORILA: EO pri nanosu na večje površine telesa uporabljamo v koncentracijah manjših od 1%, uporabo pa časovno omejimo. V prevelikih količinah je njegov učinek na ledvice vse prej kot blagodejen (povzroči lahko njihovo vnetje in posledično zastajanje vode v organizmu). EO brina je strogo prepovedano pri nosečnicah, ledvičnih bolnikih, majhnih otrocih in pri ljudeh z zelo občutljivo kožo.

Uporaba:

Izparilnik (samostojno ali v mešanici): do 5 kapljic

Obkladki in obloge: 1-5 kapljic na 500 ml tekočine

Masaže in kožni nanos: do 8 kapljic na 20 ml osnovnega olja ali kreme

Parna inhalacija: 1-5 kapljic

Eterično olje limone

1g olja vsebuje 1g naravnega eteričnega olja limone, pridobljenega brez toplotne obdelave iz sveže lupine Citrus limon (L.), ustreza Ph.Eur

Vpliv na počutje: dvigne razpoloženje, razveseli in izboljša zbranost. Na Japonskem so naredili študijo, da EO limone razpršeno v zraku pisarne za več kot 50% zmanjša število napak pri delu z računalnikom J

Vpliv na prostor: v prostor prinese svežino pomladnega dne; poleg tega razkužuje in ionizira zrak, odganja mrčes in olajša umsko utrujenost.

Limona in zdravje: antiseptik (razkuževanje grla in ustne votline, za inhalacije in grgranje), astigent (v masažah, hopelih in obkladkih pomaga pri popokanih kapilarah, razširjenih venah in limfnih zastojih), dezodorant, blago belilo pri pegasti in lisasti koži. Pri aromaterapevtskih zmeseh prispeva svoje protibolečinske, hladilne in razkuževalne lastnosti. Eo limone naj bi  spodbujalo tudi delovanje jeter in žolčnika (s tem pripomore k čiščenju zamašene stene ožilja in zmanjšanju ravni holesterola v krvi).

OPOZORILA: je fototoksično – po nanosu EO limone na kožo se je potrebno direktnemu soncu izogibati vsaj 24 ur.

Je varno za nosečnice, otroke, epileptike, astmatike in kronične bolnike.   

Uporaba:

Izparilnik (samostojno ali v mešanici): 1-10 kapljic

Obkladki in obloge: 1-5 kapljic na 500 ml tekočine

Masaža in kožni nanos: do 5 kapljic na 20 ml osnovnega olja ali kreme

Parna inhalacija: 1-5 kapljic

Se nadaljuje... 

Urška Simčič mag. farm. 

VIR: Aromaterapija (Nataša Špiranec Maurer)