Kako pravilno zaužijemo tablete ali kapsule?

08/11/2023

Kako pravilno zaužijemo tablete ali kapsule?

Zdravila in prehranska dopolnila se največkrat dobijo v obliki tablet ali kapsul. Lahko pa so tudi v drugih oblikah (praških, tekočinah, granulatih…). Za uporabnika je pomembno, da bo zdravilo ali prehransko dopolnilo doseglo želen učinek, zato je pomembno, da ga pravilno zaužije.

Praviloma se tablete in kapsule zaužije cele s tekočino, ki naj bo voda. Za odraslo osebo se priporoča da jo popije z 2 dcl vode (V kolikor oseba nima omejitve vnosa tekočin!).

Zaužitje tablet ali kapsul brez tekočine je nevarno, ker se lahko le-te zaustavijo v požiralniku in tam povzročijo draženje, v skrajnih primerih tudi razjede požiralnika.

Odsvetuje se jemanje tablet in kapsul z mlekom, sadnimi sokovi, kavo, pravim čajem, gaziranimi pijačami … ker lahko naštete tekočine motijo ali spremenijo učinek tablet oziroma kapsul.

Tablete in kapsule naj se zaužijejo cele, brez lomljenja ali drobljenja oziroma odpiranja kapsul. Slednje lahko povzroči, da učinkovina, ki je v tableti ali kapsuli ne bo delovala kot bi morala, povzroči pa lahko tudi neželene učinke, ki bi se jim drugače lahko izognili.

Lomimo lahko le tablete, ki imajo razdelilno zarezo. Tudi nekatere kapsule se lahko odpre in zaužije v raztreseni obliki. Podatek, ali se lahko tableto deli in drobi ter kapsulo odpre, dobimo v priloženih navodilih za uporabo. Zato vedno velja pravilo, da pred uporabo natančno preberemo priloženo navodilo. V kolikor smo še vedno v dvomu, kako pravilno uporabiti zdravilo ali prehransko dopolnilo, se lahko vedno posvetujete tudi s farmacevtom v lekarni.

 

Nasvet je bil pripravljen: noveber 2023