OSTEOPOROZA

12/10/2021
OSTEOPOROZA

OSTEOPOROZA

je stanje zmanjšane kostne mase z mikroarhitekturnim poslabšanjem kostnega tkiva, ki vodi v veliko krhkost kosti in pomeni občutno večjo možnost zlomov že pri najmanjših obremenitvah.

V prvih treh desetletjih življenja prevladujejo procesi nastajanja kostnine, zato doseže telo okrog tridesetega leta starosti največjo kostno maso. Vsak dan potekajo procesi gradnje in razgradnje kosti, postopno prevladajo procesi razgradnje, kar povzroči počasno zmanjševanje gostote kostne mase za slab odstotek na leto.

Pogostost osteoporoze se močno zvečuje tudi zaradi podaljševanja življenjske dobe, v Sloveniji se s to boleznijo spopada približno 140.000 ljudi. Strokovnjaki ocenjujejo, da v Evropi vsakih 30 sekund pride do zloma zaradi krhkosti kosti. Za osteoporozo zboli vsaka tretja ženska po 50. letu ter vsak peti moški starejši od 65. let.

Dejavniki tveganja za razvoj osteoporoze:

 • starost,
 • spol,
 • telesna masa,
 • predhodni osteoporozni zlom
 • družinska anamneza oz. dednost,
 • kajenje,
 • dolgotrajno jemanje nekaterih zdravil (glukokortikoidi, heparin, antiepileptiki, zaviralci steroidnih aromataz, imunosupresivi, antacidi, diuretiki in odvajalna sredstva),
 • revmatoidni artritis
 • sekundarna osteoporoza
 • čezmerno uživanje alkoholnih pijač,
 • zgodnja menopavza,
 • premajhen vnos kalcija in
 • pomanjkanje vitamina D.

Sodobna medicina nam za zdravljenje osteoporoze nudi učinkovita zdravila, vendar tudi za to bolezen velja zlato pravilo - bolje preprečiti kot zdraviti! Za zdrave in močne kosti je pomembna:

 • uravnotežena prehrana z optimalnim vnosom kalcija (1000-1200mg) in vitamina D (800-1000IE oz. 20-25µg) ,
 • redna telesna vadba in
 • opustitev škodljivih razvad - kajenja ter čezmernega uživanja alkohola in kofeina.

Priporočljive so vaje za raztezanje mišic, vaje, pri katerih obremenjujemo kosti z lastno težo (hoja po stopnicah ali bregu navzdol, skoki - s previdnostjo!), vaje za ravnotežje, držo in vaje proti uporu, prilagojene bolnikom z osteoporozo. Krepitev hrbtnih mišic s telesno vadbo pomembno zmanjša pogostost zlomov vretenc pri ženskah po menopavzi.

Priporočajo se še tek, kolesarjenje, plavanje, tek na smučeh, planinarjenje, veslanje in igre z žogo na prostem.

Vaje si oglejte: VAJE ZA BOLNIKE Z OSTEOPOROZO

Žal, osteoporozo s pravilno prehrano in telovadbo ne moremo preprečiti, lahko jo le premaknemo v kasnejše življenjsko obdobje.

Leto 2012 je prineslo spremembe v zdravljenju osteoporoze. Z novim orodjem FRAX, ki upošteva vse pomembne dejavnike tveganja, je mogoče izračunati verjetnost za osteoporozni zlom posameznika v naslednjih desetih letih. Če je tveganje po FRAX-u visoko, se lahko zdravnik odloči za zdravljenje in meritve DXA naredi le za spremljanje bolezni.

Do zdaj je bila glavna metoda za postavljanje diagnoze osteoporoze merjenje z napravo DXA (dvojna fotonska absorpciometrija), ki kvantitativno meri mineralno kostno gostoto. Vrednostni meritve se izražajo v T-vrednosti. T-vrednost pomeni odstopanje izmerjene vrednosti kostne mase od kostne mase zdrave mlade osebe istega spola. Vrednost je lahko pozitivna ali negativna.

T-vrednost

Kostna gostota

od +1,0 do -1,0

normalna

 

od -1,0 do -2,4

osteopenija

(stanje zmanjšane kostne mase zaradi spremenjenega razmerja med izgubljanjem in obnavljanjem kosti)

pod -2,5

osteoporoza

(stanje zmanjšane kostne mase, ki vodi v veliko krhkost kosti in pomeni občutno večjo možnost zlomov že pri najmanjših obremenitvah)

Preiskava je povsem neboleča, meritev pa nadvse natančna. Traja približno deset minut, z njo pa zdravnik ugotovi, kolikšna je gostota kosti. Skrb zaradi sevanja je odvečna, saj je manjše od količine, ki smo ga deležni iz okolja v enem samem dnevu.

Osteoporoza je kronična bolezen, zato potrebuje dolgotrajno zdravljenje.

Cilj zdravljenja je predvsem preprečevanje kostnih zlomov. Na voljo so zdravila, s katerimi je možno upočasniti napredovanje osteoporoze in izboljšati kakovost kosti.

Mehanizmi delovanja zdravil so različni. Pri zdravljenju osteoporoze se uporabljajo zdravila, ki zavirajo razgradnjo kosti in/ali stimulirajo njeno izgradnjo. Bisfosfonati in denosumab, prvo biološko zdravilo, zavirata razgradnjo kosti. Selektivni modulatorji estrogenskih receptorjev in analogi obščitničnih hormonov pa spodbujajo izgradnjo kosti.

Kot pri vseh kroničnih boleznih, redno jemanje zdravil ključnega pomena za uspeh. Le tako je namreč zagotovljena enakomerna raven zdravila v krvi. Slabost bisfosfonatov je nizka stopnja resorpcije v telesu. Tudi način jemanja teh zdravil je zahteven (treba jih je jemati v pokončnem položaju, z veliko vode in na tešče), pa tudi kar nekaj stranskih učinkov imajo, predvsem na požiralnik in zgornja prebavila.

Velik korak naprej na področju zdravljenja osteoporoze predstavljajo biološka zdravila, ki prinašajo velik preobrat. Od leta 2011 je na voljo prvo biološko zdravilo za zdravljenje osteoporoze, ki ga bolniki dobijo v obliki podkožne injekcije, in sicer le dvakrat letno, kar predstavlja bistveno spremembo v primerjavi z bisfosfonati, ki jih je treba jemati tedensko ali mesečno.

Ana Banović Koščak, mag.farm., spec., oktober 2021 

 

Preberite si tudi Pomen vitamina D in kalcija.